Историја је направљена у сезони 1888/89, фудбал је добио своју прву професионалну лигу, и дошло је време да се лопта поново закотрља. Након што је Престон постао први шампион Енглеске, и то без изгубљеног меча, други тимови су почели да кују план да их свргну са трона. Другу сезону по реду, 1889/90, играло је истих, оснивачких 12 клубова – Престон, Болтон, Бурнли, Акрингтон, Стоук, Евертон, Блекбурн, ВБА, Нотс Каунти, Дерби, Астон Вила и Вулверхемптон. Али у односу на премијерно издање Фудбалске лиге догодила се једна битна промена у виду примене правила да три последњепласирана тима на крају шампионата могу да испадне из лиге. Додуше, не у формату који је данас популаран и примењен широм планете. Тимови који заслуже зачеље морали су да прођу кроз процес реапликације где је Савез доносио одлуку о томе да ли ће им одобрити такмичење и у наредној години, или место уступити неким од екипа које су ван Фудбалске лиге, али су аплицирале за учешће у истој. То се у овој сезони први пут догодило па је Стоук Сити испао из друштва најбољих, а заменио га је Сандерленд.

Паралелно са првим шампионатом у историји спорта сада се одржавала и Фудбалска Алијанса, посебна лига у којој су учествовали Венздеј, Сандерленд Албион, Њутон Хит, Бутл, Дарвен, Гримсби, Кру, Бирмингем Сент Џорџ, Смол Хит, Нотингем Форест, Лонг Итон Ренџерс и Волсол Таун Свифтс. Такмичење није било директно повезано са ФЛ али је сваки тим имао потпуну слободу избора да аплицира за такмичење у истој (што је неколико и покушало, али безуспешно). Тим који заузме зачеље табеле испао би у једну од окружних лига, а у премијерном издању то је била екипа Лонг Итон Ренџерс.

Резултат слика за long eaton rangers

Елем, одбрану наслова из прве сезоне Престон је започео убитачно – победом од чак 10-0 над Стоуком! Током неколико месеци такмичења Непобедиви нису успели да понове подвиг из претходне сезоне и заврше годину без пораза, али су поново у неколико утакмица демонстрирали силу и пунили мреже противника. Победили су Бурнли са 6-0, ВБА и Дерби са по 5-0, Болтон са 6-2…а када су губили утакмице, губили су их тесно – са по голом или два ралике. Иако их је најбољи стрелац, Џон Гудал напустио и прешао у Дерби, на његово место ускочио је сјајни Џејмс Рос и након 18 погодака у премијерној сезони, забио чак 24 на 21 мечу у другој и водио свој тим до одбране титуле.

Вилијам Садел је и овога пута био мозак операције, успео је да опорави тим од одласка најбољег стрелца и још неколико фудбалера, али се видело да ће Норт Енд тешко задржати ореол најбољих у годинама пред њима. Други тимови су учили из својих грешака и појачавали се, а већ у овој сезони је Евертон опасно запретио. Екипа из Ливерпула такмичење је завршила са само два бода мање и титулу фактички изгубила у последњем колу када их је нокаутирао ВБА на свом терену са 4-1. Сезону је добро започео и тим Блекбурна, али су посустали у другом делу првенства и трку завршили на позицији број три. Утеху су пронашли у освајању свог четвртог ФА Купа, победом над Венздејом од чак 6-1.

Резултат слика за blackburn rovers fa cup 1890

Вулверхемптон је сезону завршио као четврти, али је њихово учешће пре свега остало запамћено по селидби на Молинју стадион на ком играју и дан данас. ВБА,  Акрингтон и Дерби остали су у средини табеле, изнад Болтона и Астон Виле који су за длаку избегли силазак у опасну зону. Дерби је довођењем Гудала из Престона желео да ојача напад и евентуално нападне сам врх, али се сјајни стрелац није тако добро снашао у новом тиму, а Каунти је успео да забележи и рекордан пораз од чак 11-2 од Евертона у ФА Купу. Астон Вила је солидно започела такмичење али га завршила са осам пораза у последњих 12 сусрета. Супротно њима, Болтон је шампионат започео ужасно и дуго био закуцан за дно, али се подигао у завршници сезоне и на крају заузео девето место.

Позиције 10 и 11 заузели су Нотс Каунти и Бурнли, тако да су и они морали да прођу кроз процес реаплицирања, али успели да свој прволигашки статус задрже и за сезону 1890/91. Као што смо нагласили, место Стоука у сезони 1890/91 заузео је Сандерленд, а Савез је одбио апликације неколико тимова, међу којима је и претеча Манчестер јунајтеда – Њутон Хит. Они су на своје место под Сунцем морали да чекају до 1892.

Резултат слика за preston north end 1889 1890

Занимљиво је видети и како су у то време изгледали тимови. Екипа Евертона носила је дресове који неодољиво подсећају на гарнитуру једног ланкаширског тима:

Capture 3 top - Copy

имате право једном да погађате на који тим се мисли 

А најзанимљивију комбинацију имао је Дерби Каунти, отприлике као да носе плаве мајице са кожним прслуком преко:

Capture 1 - Copyxxxx

За крај можете видети и колико се ситуација променила за 130 година у Бурнлију и Вулверхемптону. Ево какве су боје носили 1889/90:

    Capture 3 top - Copy - Copy
Бурнли

 

Capture 2 top y - Copy

                                                       Вулверхемптон Вондерерс